Annelies Pelt & Fred Majolée - Nistora, Epirus

De koop van ons huis in Nistora kent een lange voorgeschiedenis. In 1990 zetten we samen voor het eerst voet op Griekse bodem en het klikte direct. Dát was het land waar we wel wilden leven. Maar waar en hoe? Werk zoeken leek ons geen goede stap; we hadden destijds allebei volop werk in Nederland. Dus dan maar eerst de vraag waar?

Zo hebben we vele jaren besteed een het verkennen van heel Griekenland, met fly-drive, kamperend en in hotels. Uiteindelijk viel de keus op het berggebied van centraal Griekenland. Toen maar onderzoeken hoe je aan een huis komt. Daarbij zijn we gestuit op Elxis en daarna ook nooit meer vreemd gegaan. Want alleen Vangelis en Giorgos bieden een totale ondersteuning, terwijl andere aanbieders blijven steken in vastgoedontwikkelingsprojekten. We werden helder en diep voorgelicht over het kopen van een huis in zo’n gebied. Via diverse contacten van Elxis deden we vanaf 2006 een uitgebreide zoektocht naar woningen. Maar we bleven toch volharden in ons favoriete gebied, de bergen tussen Arta en Ioannina. Dáár had Elxis geen actueel aanbod en gewapend met hun raadgevingen gingen we zelf op zoek en in gesprek. Onze zekerheid was: zouden we wat vinden, dan zou de afhandeling bij deze 2 heren in goede handen zijn.

Zo is uiteindelijk ons huis in Nistora (Google Maps coördinaten: 39.506367,20.967311) in beeld gekomen. In juli 2009 belde een makelaar uit Ioannina – een kennis van Elxis - op dat zij een voor ons geschikte woning wisten. De woning stond in het dorp Nistora al langer te koop, maar de prijs was een jaar tevoren te hoog voor ons. Nú konden we erop inspringen. Een woning is uit 2004 en ligt in dit piepkleine dorp, midden tussen Griekse autochtonen (de prefectuur Ioannina telde 7 Nederlanders in 2009!) en met prachtig uitzicht over de Xerovouni-bergen. Met nog 1000 m2 grond erbij ideaal voor ons.

En dán komt de kracht van Elxis. Zíj regelden dat een advocaat uit Athene kwam invliegen. In één ochtend controleerde deze het kadaster en alle noodzakelijke vergunningen. We geven toe, de Griekse makelaar had natuurlijk al heel veel voorwerk gedaan. Rond het middaguur op 31 juli tekenden we bij de notaris de overdracht en op 6 augustus 2009 konden we de woning al betrekken. De makelaar heeft alle nazorg voor ons gedaan door ons te begeleiden bij praktische zaken als: regelen van telefoon en ADSL, openen van een bankrekening, regelen van SoFi-nummer en vele andere zaken die nu eenmaal komen kijken. En alles ging verbluffend snel en precies, wanneer we het met de Nederlandse gang van zaken vergelijken. Ook t/m 2011 verzorgt de makelaar al onze financiële zaken in de periode dat wij zelf nog in Nederland zijn.

We wisten uiteindelijk wat we wilden en ons huis is zeker geen investeringsobject, want deze markt is in Epiros volledig gestagneerd. Maar door de goede voorlichting en begeleiding vanuit Elxis hebben we nooit enige twijfel gehad bij het maken van de keuzes en het zetten van onze stappen. Ook vele andere personen waar we dankzij Elxis mee in contact kwamen hadden dezelfde uitstraling: een goed product tegen een reële prijs. Alleen lagen die woningen niet op de plek waar wíj graag wilden wonen.

Chapeau! Giorgos en Vangelis, want door de objectieve, zuivere voorlichting van jullie, gepaard aan de goede contacten ter plekke, hebben we kunnen kopen wat we al jaren wilden: een mooie, inspirerende plek om een volgende fase van ons leven in te gaan. We gaan vanaf nu onze wandelreizen in Griekenland (www.annahiking.nl) vanuit ons eigen vaste huis in Epiros organiseren en begeleiden.

Dutch