Freek de Zeeuw - Prines, Kreta

Toen wij éénmaal het plan opgevat hadden om een tweede huis te kopen om onze vakanties met de kinderen in door te brengen vroegen wij ons af "wat willen wij nu precies?" We hebben besloten voor ons zelf een analyse te maken wat nu wijsheid is.

De eerste vraag is wat willen we nu precies tijdens de vakanties en wat willen wij in de toekomst. Onze kinderen zijn nu nog jong, 8, 12 en 14 jaar en stellen nog niet veel eisen maar dat komt vanzelf als ze ouder worden. Wij zouden het leuk vinden ze nog zo lang mogelijk mee te nemen. Als je uit gaat van één plaats om op vakantie te gaan moet er wel wat zijn wat je in de komende jaren kan gaan bezoeken. Voor de kinderen geldt dat zij ook in een leeftijd komen dat zij naar de disco willen of willen gaan "loungen".

Een tweede vraag was: "wat willen we na onze 65 jarige leeftijd als we wat permanenter in een zonnig land willen wonen?" Ook dan wil je niet snel uitgekeken raken op een plek.

Een vervolg vraag is waar vinden wij het prettig om op vakantie te gaan? Wat zoeken wij in een land? hoe is de volksaard? Hoe zit het met een onderwerp als criminaliteit? moet je steeds vrezen dat er wat met je huis gebeurt of kan je het met een gerust hart een paar maanden alleen laten?

Ook zoek je als aanstaand tweede huis bezitter een stuk zekerheid niet geconfronteerd te worden met de horror stories die je af en toe in de krant leest. Wat voor zekerheden kan je inbouwen en wat gebeurt er in een land of streek? Wordt je huis wel gebouwd volgens de lokale eisen? Mag het wel staan op die plaats en is er een rechtsgeldige bouwvergunning afgegeven?

Ook terrorisme komt steeds vaker voor, helaas juist ook in vakantieplaatsen. hoe zit dat in de plaats waar je wil gaan bouwen?

Ook prijsniveaus spelen een belangrijke rol. Natuurlijk zijn er veel mooie plekken in Europa en ook daarbuiten. Wat betaal je voor je droomhuis op die verschillende plekken? Zijn de boodschappen en het uit eten gaan betaalbaar?

Ook de reis en reiskosten spelen een belangrijk rol. Wil ik persé met de auto of is het handiger met het vliegtuig te gaan? Wegen de kosten, de reistijd en het comfort van de auto versus het vliegtuig tegen elkaar op? In onze situatie was het prijsverschil van huizen tussen de twee gebieden waaruit wij wilden kiezen dusdanig groot dat wij van het verschil nog wel 50 jaar op en neer konden vliegen met het hele gezin.

Na eenmaal voor land en streek gekozen te hebben is de volgende stap de exacte locatie en de eisen die je daar aan stelt. Willen we zeezicht, moeten we kunnen lopen naar het strand of de stad? Wil ik altijd een auto huren of kopen, of moet ik zonder auto kunnen? Wil ik de drukte en gezelligheid van de stad of juist de rust en charme van een dorp. Wat moeten de faciliteiten in het dorp zijn? Wil ik kunnen lopen naar de supermarkt en restaurant?

Ook de rust van een bepaalde locatie is belangrijk. Hoe ver moeten de volgende huizen er van af staan? Zijn er drukke wegen in de buurt? Staan er veel obstakels in het uizicht en wat is de kans dat die er alsnog komen? Een locatie bezoek je vaak overdag maar het is een goede suggestie om 's avonds ook een keer te gaan kijken en de sfeer en geluiden op je in te laten werken.

Dan is er natuurlijk de keuze voor de aannemer of projectontwikkelaar. Reputatie is één maar positieve referenties zijn natuurlijk nog veel belangrijker. Heeft het bedrijf een vertegenwoordiging in Nederland en wat spreek je af over commununicatie. Wat kan er wijzigen aan het huis en wat zijn de kosten. Hoe hard zijn opleveringsdata en is er sprake van schade vergoedingen of een opzeg mogelijkheid als het allemaal te lang gaat duren? Ook moet je duidelijkheid hebben hoe "vast" een prijs is en wat het opleveringsniveau van een huis is. Moet je achteraf nog alles laten betegelen en zit zit er wel een keuken of badkamer in die je aanspreekt.

Je hoeft natuurlijk geen huis te laten bouwen zoals wij gedaan hebben. Zeker nu is er ook het nodige te koop dus stel jezelf ook de vraag wil ik bouwen of koop ik iets bestaands wat misschien iets minder naar mijn zin is maar waar ik wel op korte termijn in kan.

Tweede huis beurzen zijn natuurlijk een uitstekende inspiratie bron voor het kopen van een tweede huis maar het is nog veel belangrijker te gaan kijken, ergens eens een paar weken in de buurt vakantie te houden en eens grondig rond te kijken.

Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen voorkeuren en behoeftes en er zijn vast nog veel meer vragen te verzinnen die je jezelf kan stellen. Het gaat er om dat je een belangrijk besluit neemt waar je je nu en in de toekomst goed bij voelt. Neem ruim de tijd om te analyseren wat je wilt en zoek uit waar je de eisen het beste ingevuld ziet. Een Nederlandse uitdrukking geeft immers niet voor niets aan: "bezint eer ge begint".

Voor onszelf hebben wij deze vragen als volgt beantwoord en hebben we besloten een huis op Kreta te laten bouwen.

Wij waren al jaren enthousiaste Griekenlandgangers tijdens onze vakanties dus het lag voor de hand om juist ook Griekenland mee te nemen in onze overwegingen. Verder hebben we gedacht over Spanje (te vol aan de Costa’s) en Italië (vrijstaande huizen zijn hier twee keer zo duur) omdat deze per auto wat makkelijker te bereiken zijn.

Toen ik bij een autoruitschade herstelbedrijf in een exemplaar van Griekenland Magazine een advertentie zag van Elxis heb ik vrij snel een afspraak met ze gemaakt. Zij hebben in een eerste gesprek een hoop van mijn twijfels weggenomen door aan te geven dat zij mij in het hele proces van koop tot en met oplevering actief zouden begeleiden. Ook konden ze voor mij bij verschillende aannemers afspraken maken en deze vooraf informeren wat ik ongeveer zocht.

Toen de keus voor Griekenland eenmaal gemaakt was, kwam de tweede vraag naar voren, waar, welke regio? Zelf hou ik er van vaak verschillende culturele dingen te gaan zien maar mijn kinderen gaan lever naar het strand, een meer of een pretpark. Ze zijn nu nog klein maar later verwacht ik dat ze ook uit willen. Ook vind ik enerzijds rust belangrijk maar ik zoek ook wel graag de drukte van de stad op. Zeezicht vanaf het terras was ook een eis.

De conclusie was dat het een groot en veelzijdig eiland zou moeten worden. Helaas viel één van mijn favoriete eilanden, Santorini, hierdoor af, te klein. Het grootste eiland waar we ooit geweest waren was Kreta en we vonden Kreta altijd al zeer veelzijdig. De oostkant viel voor ons af omdat het daar wel heel erg toeristisch is. De westkant kent twee grote steden, Rethimno en Chania en we hebben besloten dat ons droomhuis in één van deze twee regio’s zou moeten te komen staan.

Via Elxis hebben wij al snel een afspraak gemaakt met de projectontwikkelaar. Na een gesprek met de directeur over bouwwijze, zijn filosofie over locaties en de kant-en-klare ontwerpen heeft men ons een aantal mogelijke locaties voor de bouw laten zien. Ook ben ik in een aantal huizen geweest die gereed of bijna gereed waren. Uiteraard heb ik ook nog andere bouwers en locaties bezocht en ik heb ook nog overwogen eerst maar eens een stuk grond te kopen. Het concept van de projectontwikkelaar sprak ons echter het meeste aan. De meeste van de locaties die zij aanbieden liggen aan de rand van een dorp en niet te ver weg van de stad Rethimno.

Uiteindelijk heeft het bij ons nog ongeveer een jaar geduurd voordat wij tijdens een bezoek aan de Second Home Beurs de knoop definitief hebben doorgehakt. We hebben uiteindelijk twee overeenkomsten getekend. Eén met de projectontwikkelaar voor de bouw en één met Elxis voor de begeleiding. Elxis stuurde voor ons ook de lokale Griekse advocaat aan die onder andere ook de overdracht bij de notaris heeft geregeld. Van alle contracten werd ook een Nederlandse vertaling meegeleverd. Met het bouwbedrijf hebben we nadere afspraken gemaakt over zaken als het tegelwerk, de keuken en de badkamer. Wat mij op viel is dat het “meerwerk” van het huis eigenlijk minimaal was doordat heel veel al standaard werd meegenomen, tot de buitenverlichting en betegelde terrassen aan toe.

In de zomer van 2008 is ons huis op tijd en conform afspraken opgeleverd inclusief aansluitingen op waterleiding en elektriciteit. Het is inderdaad het droomhuis geworden wat we in gedachten hadden en we hebben er nu al een aantal plezierige vakanties met onze kinderen in doorgebracht. Het ligt aan de rand van het rustige authentieke Griekse dorpje Prines op circa zes kilometer van Rethimno. Enerzijds de rust van een dorp zonder toerisme en anderzijds de drukte en gezelligheid van de stad, precies wat we zochten.

Dutch