Hans & Anne Bentvelzen - Vivari, Peloponnisos

De wetten in Griekenland zijn anders dan in Nederland, de taal is uiteraard een extra moeilijkheidsgraad. Maar vooral: het openbare leven, de gebruiken, de manier van met elkaar omgaan. Kortom: de leefcultuur.

En dat is nu precies waarom wij, Anne en Hans Bentvelzen, ons aangetrokken voelden tot Griekenland en de Grieken: stressvermijdend werken, een natuur en een klimaat die uitnodigen tot “buiten” leven. Geen tijdsdruk en veel samenzijn in de “cafeteria's” en de “estiatorio's”.

Maar als je zoals wij grond gaat kopen in een mandarijnenboomgaard en zelf gaat bouwen, dan verwacht je als echte Hollander een strakke planning, duidelijke afspraken en goed overleg, zeker wanneer er iets van tekening gaat afwijken of de tijd gaat uitlopen.

De spanning tussen de Griekse leefcultuur en de Hollandse stresscultuur is onontkoombaar.

HELLAS wordt met een paar foutjes al snel: HELAAS.

In eerste instantie hebben wij bij Elxis aangeklopt voor vertaling en juridische begeleiding bij de opstelling van de contracten: machtigingen, aankoop van grond, aanneemcontracten voor de bouw en alle noodzakelijke handelingen bij de notaris (daar moet bv. elke partij een eigen advocaat meebrengen!).

Maar het feit dat Giorgos zelf een Griek is die de Griekse leefcultuur van nature kent, en de afgelopen 25 jaar voldoende Nederlander is geworden om onze stresscultuur te kennen, heeft heel veel bijgedragen aan het succes van onze Griekse droom: een schitterend huis, binnen budget (niet binnen tijdsplanning natuurlijk!) op een perfecte plek op de Peloponnesos.

Giorgos, bedankt voor je humor en inderdaad: in Griekenland los je meer problemen op met een glimlach en een “kafedaki” dan met kwaad worden. Sorry dat we je soms op zaterdag vanuit Griekenland gebeld hebben. Bedankt voor de adviezen en de prettige samenwerking.

Dutch