Lambrecht & Janette van den Broek - Kos

Wij willen even wat kwijt. Sinds 1983 komen wij al op het eiland Kos en onze “droom” was daar ooit een eigen woning of appartement te bezitten.

Als je zo lang op een “stekkie” komt leer je natuurlijk veel mensen kennen. Mensen die vorig jaar, tijdens een goed gesprek (ouzo, mythos, meze...!! u kent dat wel), ons de mogelijkheid boden een geheel nieuw te bouwen appartement te kopen. Een bestaand hotel, in één van de betere wijken van het centrum van Kos-stad, werd nagenoeg geheel gesloopt en zou worden omgetoverd tot 9 appartementen. Geweldig, 350 meter van zee en maar 800 meter van het oude centrum van Kos-stad. Wat een kans.

Maar in een “droom” is alles goed geregeld en zijn er geen obstakels die genomen moeten worden. Je spreekt de taal vloeiend en de wet en regelgeving ken je natuurlijk als geen ander......!!

En hoewel wij alle vertrouwen hadden en hebben in de verkopende partij is het natuurlijk wel heel erg prettig als je bij de aankoop van een dergelijk object echt over de juiste kennis kan beschikken, om over de babylonische spraakverwarringen nog maar te zwijgen.

Als lezers van het Griekenland Magazine werd onze aandacht regelmatig getrokken naar de adviserende columns van Giorgos Gavriilidis, van Elxis Greek Real Estate Services uit Utrecht. Zijn adviserende maar zeker ook zijn soms waarschuwende teksten gaven een zeer betrouwbare indruk. Nadat wij vorig jaar augustus vol enthousiasme terug kwamen uit Kos, maakten wij dan ook direct een afspraak bij Elxis. De ontvangst was allerhartelijkst en wat ons opviel was dat er niet gelijk over tarieven (lekker Nederlands) werd gesproken maar over de mogelijkheden en de mogelijk te verwachten obstakels.

Tijdens mijn werk als politieman ben ik vaak personen tegengekomen die “slachtoffers” met mooie verhalen en beloftes de laatste cent uit hun zak weten te praten en heb dan ook de nodige reserves bij het geven van vertrouwen. Je kan echter alleen een goede deal sluiten als dit vertrouwen aanwezig is. Bij het kopen van onroerend goed in Griekenland en om de kosten van het heen en weer reizen te beperken, is het bijvoorbeeld zeer handig gebleken dat een volmacht wordt ondertekend. Een dergelijke volmacht gaat ver en kan je eigenlijk alleen maar geven aan mensen die de zaken naar eer en geweten behandelen. Ik denk dat het bij ons niet anders gaat als bij anderen, maar er moet sprake zijn van een zogenaamde “klik” en die hadden wij eigenlijk vanaf de eerste ontmoeting. Geen poeha en blabla personen maar vakmensen, met een groot gevoel voor humor, die weten waarover zij praten. Wij zijn sinds 3 september van dit jaar de trotse bezitters van een prachtig appartement en hopen hier vaak van de Griekse zon en relaxte sfeer te kunnen genieten.

Wij kunnen niet anders zeggen dan dat Giorgos en Vangelis (Elxis) voor ons, om het toch maar even op z’n Nederlands te zeggen, elke “cent” waard zijn geweest. Geen enkele vraag was er één teveel en zelfs ongevraagd werden zaken, in ons belang, geregeld. Als ons nu gevraagd wordt hoe de aankoop van een woning in Griekenland het beste geregeld kan worden is voor ons het antwoord kort maar duidelijk.... ELXIS bellen.

Dutch