Monique & Herman De Winter - Pangalochori, Kreta

Een huis verwerven in Griekenland, het is geen simpele opgave. Het is in elk geval ’n stuk ingewikkelder dan wij in België gewend zijn. Niet enkel omdat de taal meestal een probleem vormt, maar ook omdat de administratieve en juridische gebruiken aanzienlijk van de onze verschillen. Een huis verwerven in Griekenland vergt een zekere volharding.

 Nog delicater wordt het voor wie, zoals ik, een carrière als zelfstandig architect achter de rug heeft, en vanuit die ervaring het woningenaanbod extra kritisch beoordeelt, waardoor de beslissing om daadwerkelijk tot een aankoop over te gaan, almaar werd uitgesteld.

Die Gordiaanse knoop werd uiteindelijk toch doorgehakt bij na kennismaking met het ELXIS-makelaarskantoor dat op Kreta een tien jaar oude, gunstig gelegen woning aanbood die zowel technisch als financieel aan onze wensen voldeed.

Nadat we de woning voor ’n korte periode hadden gehuurd (try before you buy!) en mijn vrouw en ik tot de verwerving ervan besloten, werd de aankoopprocedure door het makelaarskantoor ingezet en correct en zeer tot onze tevredenheid afgewerkt. Dat de zaakvoerders van ELXIS allebei Griek, jurist en beëdigd vertaler zijn en bovendien feilloos het Nederlands beheersen, was daarbij zonder meer van onschatbare betekenis.

Dutch