Peter en Marijke Bakker - Kalo Nero, Peloponnesos

Na zo’n tien achtereenvolgende zomervakanties een privaat Grieks huis te hebben gehuurd waren we een beetje verslingerd geraakt aan Griekenland. Zo waren we op de Peloponnesos geweest, in Messinia en op de Mani, op Kefalonia, op Skiathos en op verschillende plaatsen aan de zuidkust van Kreta. In 2014 hadden we een huis gehuurd in Kyparissia, aan de westkust van de Peloponnesos. Toevallig was daarbij ons oog gevallen op een te koop staand huis in het naburige Kalo Nero, vrij gelegen tussen de olijfbomen met mooi uitzicht. De rust en de overweldigende weidsheid in dit gebied (Natura 2000) spraken ons aan, alsook de talrijke waterstroompjes, soms met prachtige libellen en vlinders. In Kalo Nero begint een schoon, tientallen kilometers lang zandstrand, waar men meer nesten van caretta’s ziet dan badgasten.

Nadat we via de plaatselijke makelaardij het huis hadden bezichtigd waren we verkocht. Met het naderende einde van onze werkzame periode kon het dromen alvast beginnen. Alleen werd ons wel duidelijk gemaakt dat we geduld moesten hebben. Het perceel, in gedeeld eigendom van vier partijen, moest worden gesplitst. Enkele extra voorzieningen bleken niet geheel volgens de oorspronkelijke vergunningen gebouwd en moesten daarom worden gelegaliseerd. We hebben het nog een paar maanden laten bezinken,waarna we besloten ervoor te gaan, niet vermoedende dat het nog ruim een jaar zou duren voordat we ons eigenaar konden noemen.

Hoewel soms gebruikelijk in Griekenland, leek het ons niet zo’n goed idee onze belangen door de verkopende makelaar te laten behartigen. Daarom hebben we Elxis gevraagd voor ons te bemiddelen, zodat we er zeker van konden zijn dat een en ander goed werd gecheckt volgens de nieuwe en strengere voorschriften. Vangelis Nastos,Giorgos Gavriilidis en gelijknamige advocaat hebben ons prima door de aankoopprocedure geloodst, de vinger aan de pols houdend bij de verkopende partij, lettende op onze belangen en hier en daar een plooitje gladstrijkend vanwege cultuurverschillen.Toen de afspraak stond voor de overdracht bleek een landelijke staking van notarissen toch wel te omzeilen. Dat is ook Griekenland: tal van formele regels waarop vaak wel een uitzondering mogelijk is als je de weg kent.

We zijn blij met onze aankoop en hopen vaak een fijne tijd door te brengen in Kalo Nero en omgeving.

Dutch
Huis in Kalo Nero, Peloponnesos