Peter Winterink& Mieke Osenga - Rethymnon, Kreta

Wij hebben diverse eilanden van Griekenland bezocht. Kreta sprak ons van alle eilanden het meeste aan. Dan ga je eens kijken op internet wat er zo al te vinden is op Kreta.

Zo kwamen we ook terecht op websites met oudere huizen. Dat leek ons wel wat, op termijn een leuk huisje daar te bezitten. Tijdens onze vakantie bezochten we eens het een en ander. Wat aangeboden werd als “oud stenen huis, heeft enige renovatie nodig” bleek vaak een totale bouwval. Geheel te vernieuwen dus. We zijn niet handig en een jarenlang werkobject tijdens de vakanties hadden wij zeker niet op het oog.

Later kwamen we op de tweedewoningbeurs in Utrecht, waar we kennis maakten met Elxis. Ook volgden we daar een workshop over het kopen van een huis in Griekenland. Met deze informatie zijn we verder gegaan. Elxis had onder meer huizen van een projectontwikkelaar in Rethymnon in het aanbod. Nieuw te bouwen huizen. Die zagen er erg aantrekkelijk uit. We besloten om tijdens onze vakantie eens te gaan kijken wat dat voor een firma was en hoe de huizen er in werkelijkheid uitzagen. Nou dat viel absoluut niet tegen. Men nam daar de tijd om ons uitgebreid te informeren over de verschillende typen huizen, liet ons de bouwprojecten zien en reed ons langs de stukken bouwgrond.

We vonden de bungalow Afroditi meteen al heel aantrekkelijk. Ook was er een stuk grond dat ons erg aansprak. We besloten geen overhaaste beslissingen te nemen en er thuis nog eens rustig over na te denken. Als het dan intussen verkocht zou worden, was het niet voor ons bestemd geweest. Thuis dachten we er nog steeds hetzelfde over, als het mogelijk zou zijn wilden we nu kopen. We hebben toen weer contact met Elxis opgenomen en gezegd dat we interesse hadden in een huis. We wilden een optie op het kavel hebben. Dat was erg ongebruikelijk, maar het werd geregeld.

In november 2004 tekenden we het koopcontract. Giorgos en Vangelis behartigden onze belangen bij de projectontwikkelaar. Uiteraard komen er nog vele vragen naar voren. Zo wilden wij het huis een kwart slag ten opzichte van de oorspronkelijke tekening gedraaid hebben. Een extra muurtje in de badkamer. Al onze vragen legden we voor aan Giorgos en Vangelis en zij zorgden voor een helder antwoord en maakten goede afspraken met de bouwer. Zij zorgen ook voor een duidelijke vertaling van het koopcontract.

Eindelijk was het voor ons zover: de bouw van het huis ging beginnen. Tijdens de bouw verzorgt de bouwer via foto’s op de website een beeld van de vorderingen en langzaam aan zie je het huis vorm krijgen. Eindelijk was het zover: de oplevering en de overdracht. Ook hierin zorgde Elxis voor een goede begeleiding. Naar de notaris op Kreta en vervolgens naar een advocaat die de zaken ter plekke verder voor ons afhandelde.

Wij zijn nu al meerdere keren naar ons huis geweest en het wordt steeds meer thuis. Eind oktober nog een weekje en dan is het weer op voor dit jaar...

Peter en Mieke zijn in 2009 naar Kreta geëmigreerd.

Dutch