Spectaculaire stijging Griekse huizenverkoop

De laatste jaren was al een duidelijke stijgende lijn te zien in de aantallen toeristen die hun vakantie in Griekenland doorbrengen, met elk jaar weer nieuwe records die worden gebroken. Alleen al vanuit Nederland zullen er deze zomer 60% meer toeristen naar Griekenland afreizen in vergelijking met 2016.

Volgens een recent artikel van de Griekse krant Kathimerini trekt deze stijging door in het aantal buitenlanders dat dit jaar een huis in Griekenland koopt: deze cijfers vertonen de sterkste groei van de afgelopen tien jaar. De enige keer dat er dergelijke groeicijfers werden geregistreerd was in het eerste kwartaal van 2007, vlak voordat de vastgoedmarkt zijn piek bereikte.

Volgens de laatste gegevens van de Bank van Griekenland is de instroom van buitenlands kapitaal voor de aankoop van onroerend goed in het eerste kwartaal van 2017 gestegen met maar liefst 61,7%. Als deze lijn over geheel 2017 doorzet zal er dit jaar meer dan 430 miljoen euro vanuit andere landen in Grieks vastgoed zijn geïnvesteerd. In 2016 bedroeg dit cijfer nog 270 miljoen euro, wat al een stijging van 45% was ten opzichte van 2015.

Wat verder in de cijfers opvalt, en wat we ook in onze eigen dagelijkse praktijk konden waarnemen, is dat dit jaar de verkopen erg vroeg op gang zijn gekomen. Hoewel normaliter de verkooppiek in de zomer ligt en de wintermaanden gelden als ‘stille’ maanden was er dit jaar al vroeg in het seizoen erg veel beweging in de markt. Veel kopers sloegen dan ook in de vroege lente hun slag, en alle indicatoren wijzen op een hete zomer in de Griekse huizenmarkt, met een record in het aantal transacties sinds het uitbreken van de financiële crisis.

Naast kopers uit Nederland en België is er voornamelijk interesse uit Italië, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland en de Scandinavische landen.

De toenemende toeristenaantallen missen uiteraard hun uitwerking niet op de verhuurmarkt: ook de verhuur van vakantievilla’s zit stevig in de lift. Nu het verkrijgen van een verhuurvergunning voor vakantiewoningen veel gemakkelijker is geworden - voor verhuur gedurende maximaal drie maanden is zelfs helemaal geen vergunning vereist - kiezen steeds meer particulieren ervoor om naast het eigen gebruik extra inkomsten te genereren door hun woning te verhuren.

Voor huiseigenaren die de verhuur professioneel (laten) aanpakken zijn twintig of meer verhuurde weken per seizoen geen uitzondering, wat betekent dat er serieuze rendementen te behalen vallen. In onze verkoopcijfers is dan ook terug te zien dat woningen met kant-en-klare verhuuroplossingen het meest gewild zijn.