Ionische Eilanden

Dit gebied, dat de Grieken "Eptanissa" (de zeven eilanden) noemen, is een van de mooiste gebieden van Griekenland. Ze worden ook “de groene eilanden” genoemd vanwege de vele olijfbomen en de cipressen die overal in dit gebied groeien.

Het gebied is heel erg in trek voor vakanties. Het aangename klimaat met temperaturen in de zomer tussen de 30 en de 35 graden, het contrast van de bomen die tot aan het zeewater reiken met het heldere blauw van de prachtige stranden en de pittoreske haventjes zijn de belangrijkste trekpleisters van dit gebied.

De meeste van deze Ionische eilanden zijn nooit onder Turkse bezetting geweest aangezien de Venetianen, als zeeheersers van de wijdere regio na de Renaissance hier belangrijke handelsposten hadden gevestigd en deze hadden voorzien van sterke kastelen en vestingen. Het is de sultans van het Ottomaanse Rijk dan ook in vier eeuwen nooit gelukt om voet aan land te krijgen op deze eilanden.

Onder de Venetianen kenden de eilanden een zeer lange periode van economische en culturele welvaart en bloei. De olijfolie die Corfu produceerde was beroemd in de gehele Middellandse Zee. Het eiland had zijn eigen theaters, een opera, elke wijk of dorp had zijn eigen koor, de architectuur bloeide. De adel van Europa was gefascineerd door de prachtige omgeving, de Oostenrijkse keizerin Sisi bouwde hier haar zomerpaleis. Zelfs vandaag de dag zijn de prachtige herenhuizen en de unieke landhuizen overal op het eiland te bewonderen. Een aanrader: Grieks Pasen vieren op Corfu!

Tegenover Corfu ligt de haven van Igoumenitsa, die dagelijks per boot met Venetië, Ancona, Bari en Brindisi wordt verbonden. De kortste overtocht duurt zeven uur. Iets onder Igoumenitsa ligt Parga, een mooie stad met een pittoreske haven.

Verder naar het zuiden onder Corfu liggen midden op zee twee prachtige eilandjes, Paxi en Antipaxi, met hun geweldige vegetatie en de groenblauwe zeeën.

In het midden van de Ionische Zee vind je Lefkas, een eiland dat permanent verbonden is met het vaste land door middel van een brug. Lefkas wordt niet voor niets "de zeilhoofdstad van Griekenland" genoemd. De grote marina in Lefkas-stad biedt vele honderden ligplaatsen en uitstekende infrastructuur voor de zeilers. In de nabije regio zijn er nog een aantal jachthavens, de grootste in Preveza, waar ook het vliegveld ligt. Aan de westkust van het eiland vindt men stranden die zich kunnen meten met de mooiste tropische stranden van de wereld.

Met Lefkas en het tegenovergelegen havenstadje Paleros op het vasteland als thuisbasis kunnen de zeilliefhebbers prachtige zeetochtjes maken. Een paar uurtjes varen, voor anker gaan bij een onbewoond eiland, heerlijk zwemmen en vissen, en daarna nog een uur varen om bij een ander eiland aan te meren. Een walhalla voor zeilers!

Paleros, op het vasteland, is een havendorp waar alle clichés van het "ideale Griekenland" samenkomen. Vroeg in de ochtend varen de vissersbootjes binnen om de verse vis direct vanaf de boot te verkopen. De geur van de traditionele bakkerij prikkelt de neus en oudere mannen genieten van hun koffie tussen de heftige discussies over politiek en voetbal door. Bij de Paleros Yacht Club aan het strand leveren een vers geperst vruchtensapje en een stevige espresso de nodige bijdrage voor een uitstekend begin van de dag. "Let's sail now!"

Verder naar het zuiden liggen het mythische eiland Ithaca (Ithaki) van Odysseus en het kosmopolitische Kefalonia. Argostoli, de hoofdstad van het eiland, is beroemd om de "kantades" de melodische liederen van de vele koren van het eiland die begeleid worden door de hier populaire mandoline.

Verder naar beneden, iets verder van de andere eilanden, ligt Zakynthos, beroemd vanwege de unieke Careta Careta schilpadden en de mooie stranden, met als topper het wereldberoemde Navagio Beach met het scheepswrak van een smokkelaarsschip op het hagelwitte strand.

En als laatste van de zeven eilanden, het aparte eiland Kythira. Ook al ligt Kythira net onder Peloponnisos behoort dit eiland ook tot de Eptanissa. Het eiland is volgens de mythologie de geboorteplaats van Aphrodite, de godin van de liefde. Wie een ongerept eiland zoekt, zonder veel toerisme, is hier op het juiste adres.  

De Ionische zee. De parel van West-Griekenland!

Dutch