Kreta

Kreta is het grootste en het meest populaire eiland van Griekenland. Met een lengte van 260 km en een breedte die varieert van 13 tot 60 km biedt het eiland een enorme diversiteit aan landschappen. Van glooiende heuvels met olijfboomgaarden rondom Rethymnon tot het rotsachtige landschap richting Sitia, van het palmenbos van Vai tot de veelgelopen Samariakloof, van het tropische strand van Balos tot de opgravingen van het paleis van Knossos, van de kosmopolitische badplaats Elounda tot de verlaten hoogvlakte van Nida, er zijn altijd nieuwe plekjes te ontdekken.

Gelegen tussen de Egeïsche en de Libische zee biedt Kreta het meest aangename klimaat van Europa. Het eiland heeft de meeste uren zon van heel Europa en de dagtemperatuur schommelt rond de 30 graden in de zomer en rond de 17 graden in de winter. Het is niet alleen een ideale plek om van de vroege lente tot de late herfst te verblijven, vanwege het uiterst milde winterklimaat is Kreta ook uitermate geschikt om te overwinteren. Het aantal Europeanen dat zich er permanent vestigt neemt de laatste jaren dan ook gestaag toe.

Bij hen die Kreta nooit bezocht hebben heerst soms het hardnekkige misverstand dat Kreta in de zomer een druk eiland is dat volstroomt met toeristen. Zeker, wie de drukte zoekt kan die in de zomermaanden vinden, met name in de populaire badplaatsen Chersonissos en Malia. Maar al een paar kilometer verderop zijn er authentieke dorpjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan en waar je voor minder dan een euro een koffie, wijntje of raki kan drinken in het plaatselijke kafeneion. Een taverna, een klein winkeltje, een mooie Byzantijnse kerk en op elk moment van de dag een paar oude dorpsbewoners die heftig over politiek discussiëren onder een grote, schaduwrijke plataan. En het eiland is zo groot en uitgestrekt dat je zelfs hartje zomer prachtige, stille stranden kunt vinden waar je in alle rust kunt zwemmen en zonnebaden. 

Het eiland kent drie vliegvelden: Heraklion, Chania en Sitia. Naar deze laatste bestemming wordt nog niet gevlogen vanuit Nederland en België, naar Heraklion en Chania des te meer. Van april tot eind oktober zijn er rechtstreekse vluchten op deze twee luchthavens, vaak dagelijks of zelfs met meerdere vluchten per dag. Zo kunt u Kreta bereiken o.a. vanuit Amsterdam, Eindhoven, Brussel, Charleroi, Weeze (Duitsland) en Düsseldorf. Alle grote maatschappijen hebben deze luchthavens op hun lijstje staan, zoals Transavia, Jetair, Arkefly en Corendon, maar ook budgetmaatschappij Ryanair vliegt vanuit Eindhoven, Charleroi en Weeze op Kreta. Ook in de winter is het niet moeilijk om op Kreta te komen: met een overstap in Athene kun je elke dag een van de vele binnenlandse vluchten naar Heraklion of Chania nemen.

Het woningaanbod op Kreta is bijna even divers als het landschap. De meeste belangstelling gaat uit naar vrijstaande villa’s en bungalows, met name in de wijdere regio van Rethymnon. Deze woningen vallen in de smaak omdat ze voldoen aan het wensenlijstje van de meeste van onze klanten: een vrijstaand huis met tuin op een mooie locatie met zeezicht, aan de rand van een dorp en niet ver van een grotere stad met alle faciliteiten. Maar ook voor hen die een authentiek dorpshuis zoeken, of juist een luxe villa dichtbij of zelfs direct aan zee biedt Kreta volop mogelijkheden.

Bekijk het woningaanbod op Kreta

Dutch