Midden-Griekenland

Eerst een korte mythologieles: Hier, midden in een van de meest bergachtige districten in het hart van het land, ligt Delphi. De Panhelleense tempel van Delphi, met het beroemdste orakel van het oude Griekenland, werd gebouwd aan de voet van de berg Parnassos, temidden van een indrukwekkend landschap dat wordt gevormd tussen twee gigantische rotsen, de Phaedriades. Delphi was “de navel van de aarde”, waar, volgens de mythologie, uiteindelijk de twee arenden elkaar ontmoetten die door Zeus waren gezonden vanaf de uiteinden van het universum, een vanuit het westen en een vanuit het oosten, om het centrum van de wereld te vinden. Delphi was gedurende vele eeuwen het culturele en religieuze centrum en het symbool van eenheid van de oude Grieken. Volgens de traditie, was er hier een tempel gewijd aan Moeder Aarde die werd bewaakt door de verschrikkelijke slang Python. Apollo doodde Python en vervolgens werd zijn tempel opgericht door Kretenzers die in Kirra, de haven van Delphi waren aangekomen, vergezeld door de god zelf die zich tot een dolfijn had getransformeerd.

De geografische ligging van Midden-Griekenland verklaart de grote variatie in het klimaat van de regio; dat is droog en koud op de bergen en mild aan de kust. De contouren van het landschap zijn zeer divers: dichtbeboste groene hellingen, heuvels met dennen, eiken, populieren en snel bewegende wateren gescheiden door vlak land, plateaus en meren, harmonieus afgewisseld met de ontelbare baaien en de pittoreske eilanden aan beide kanten van het vasteland.

Bewoond sinds het verre verleden is Centraal-Griekenland een plek met een rijke en opvallende geschiedenis. Hier bevond zich natuurlijk Athene, maar ook de legendarische stad Thebe, waar de lijdensweg van haar helden nog steeds voortleeft dankzij de werken van de grote tragische dichters van Griekenland, Sophocles, Aeschylus en Euripides. Oedipus, Antigone, Leonidas in Thermopylae, Iason en de Argonauten, de zoektocht naar het Gulden Vlies, de slag van Marathon, het Huis van de Muzen, Meteora, kloosters, tempels, kerken. Mythologie, geschiedenis en religie vervlogen met elkaar, aanwezig in elke steen, in elk plaats, in elk beekje.

Aan de oostkant van Midden-Griekenland overheerst de mythische berg Pilion, het land van de Centauren uit de Griekse mythologie, het “tweede huis” van de Goden van Olympus. Imposant en groen, ruw en schilderachtig, wild en toegankelijk. Bergtoppen bedekt met platanen en beuken, beken die langs de hellingen lopen, dorpen geworteld onder de kastanje- en olijfbomen. Pilion is een echt wonder voor de reiziger. Makrinitsa, Portaria, Milies, Vizitsa, Tsangarada, Zagora: prachtige grote dorpen met monumentale stenen herenhuizen vol wanddecoraties en met leien daken. Op de top van de berg ligt het dorpje Chania, met de meest unieke skipiste ter wereld. Hier kan men skiën met zeezicht aan beide zijden van de piste. Kijk je naar links: de Egeïsche Zee en de drie eilanden Skiathos, Skopelos, Alonissos. Kijk je naar rechts: Volos, de Pagasitikos-baai en zijn schilderachtige vissersdorpjes zoals het amfitheatrisch gebouwde Afissos (met een van de mooiste zonsondergangen van Griekenland) en het eilandje Trikeri.

Via een prachtige route door de dik beboste bergen van Gionna en Agrafa, waar de tijd werkelijk lijkt te hebben stilgestaan, bereikt de reiziger de regio van Karpenisi, bekend om zijn prachtig gerestaureerde bergdorpjes, en de meren van Kremastes. De weg gaat hiervandaan bergafwaarts en bereikt na een half uur de binnenzee van Amvrakikos, met zijn beroemde gelijknamige garnalen. Wie deze garnalen niet geproefd heeft, weet niet hoe een gegrilde garnaal echt kan smaken! De weg brengt ons vervolgens naar Vonitsa met haar stenen weggetjes ee haar rustige en idyllische boulevard.

Na Vonitsa splitst de weg zich in tweeën. Richting het noorden naar Preveza, Parga en Igoumenitsa en richting het zuiden naar Lefkas en Paleros. Wie een stukje authentiek Grienland will proeven moet zeker een bezoek aan Paleros brengen. Gesticht tijdens de Myceense Periode, halverwege het tweede millennium voor Christus, is dit hedendaagse vissersstadje een ware vertolking van de wensen van vrijwel iedereen die een tweede huis in Griekenland zoekt. Een traditioneel dorp, een prachtige Griekse haven, azuurblauwe zeeën, tussen de Grieken, een glas wijn. Lekker genieten.

Dutch