Peloponnisos

Het schiereiland Peloponissos, ook wel geschreven als Peloponnesos, bestrijkt het onderste deel van het Griekse vasteland. De naam betekent letterlijk "Eiland van Pelops", de eerste koning van dit immense schiereiland. Peloponnisos is qua grootte dan ook maar iets kleiner dan Nederland.

Als je per auto het vliegveld van Athene verlaat bereik je binnen 50 minuten de eerste stad van Peloponnisos, Korinthos, in de oudheid ook wel Corinthe genaamd. En daar begint de magische reis door het klassieke Griekenland. De weg splitst zich hier in drieën. Rechtsaf naar Patras, rechtdoor naar Tripoli en Kalamata en linksaf naar Epidaurus.

Als je die laatste weg neemt kom je na een prachtige route parallel aan de zee aan in Epidaurus, met het best bewaarde oude theater ter wereld. Met zijn tienduizend zitplaatsen, een wonder van akoestiek, is dit 2500 jaar oude theater een absolute trekpleister tijdens het beroemde gelijknamige festival dat in augustus wordt gehouden. Liefhebbers van klassiek drama komen uit de hele wereld de werken van Sophocles, Euripides en Aristophanes bewonderen, gezeten op precies dezelfde zitplaatsen als de oude Grieken.

Iets verder liggen de steden Argos en Nafplion en het mythische Mycene met de beroemde Leeuwenpoort. Als je verder naar het zuiden rijdt bereik je Monemvasia, een middeleeuwse vesting die tot Unesco-monument is uitgeroepen. Terug richting Sparta met haar Byzantijnse Mystras en dan richting zuidwesten naar Kalamata en het nabijgelegen pittoreske Pylos.

Verder naar het noorden ligt Olympia, waar de bezoeker kippenvel krijgt bij het betreden van het in onze moderne ogen eenvoudig ogende Olympisch Stadion. Hier vinden de Olympische Spelen hun oorsprong en wordt nog steeds elke vier jaar het Olympisch vuur ontstoken. In het museum van Olympia staat het beeld van Hermes van Praxiteles, het meesterwerk van de Oudgriekse beeldhouwkunst.

Het motto van de Griekse Organisatie voor Toerisme "Live your Myth in Greece" komt nergens beter tot zijn recht dan in het daadwerkelijk mythische Peloponnisos. Naast de historische bezienswaardigheden heeft Peloponnisos natuurlijk veel meer te bieden. Prachtige stranden, pittoreske dorpjes, hoge bergen die het hele landschap van het schiereiland bepalen.

Peloponnisos is uiterst geschikt voor het hebben van een (tweede) huis. Het schiereiland is heel makkelijk vanuit Athene te bereiken. Binnen anderhalf uur zit men in Argolida, de streek rond Nafplion en Argos. De binnenstad van Nafplion, die ook de eerste hoofdstad van Griekenland was, is een ware lust voor het oog met haar neoklassieke gebouwen en de zorgvuldig gerestaureerde herenhuizen. Tegenover de kust van Argolida kan men twee schitterende eilanden vinden, namelijk Spetses, met de witblauwe huizen en de bougainvilles, en Hydra, een vrij droog eiland zonder auto's, met schitterende herenhuizen van de beroemde Griekse reders uit de 19e eeuw. Het is dan ook niet voor niets dan de Nederlandse koning Willem-Alexander de provincie van Argolida heeft gekozen om zijn vakantiehuis te hebben!

Een andere geliefde bestemming voor de vakantiehuisbezitter is de baai van Kalamata. Aan de linkerkant, op de middelste vinger van Peloponnisos, ligt de streek Mani. Dorpen als Kardamyli, Stoupa, Neochori en Agios Nikolaos met hun vissershaventjes verwezenlijken de droom van de echte Griekenland-liefhebber. Hoe meer men naar het zuiden rijdt hoe ruiger het landschap wordt. Azuurblauwe zeeën en veel steen.

De meeste huizen hier werden door de eeuwen heen als torens ("pyrgoi") gebouwd. Stevig, lang, met weinig ramen op de begane grond. Dit alles vanwege de piraten die tijdens de 17e en 18e eeuw de wateren van de Middellandse Zee beheersten. Sommige dorpen werden zelfs zo knap gecamoufleerd door middel van de kleur van de lokale steen, dat ze vanuit de zee niet eens zichtbaar waren.  

Aan de andere kant van de baai van Kalamata liggen Petalidi en Koroni met haar vesting. Als je de weg langs de zee volgt kom je uit bij Finikounda, Methoni en Pylos. In de buurt van dit uniek havenstadje is het oudste geschrift van Griekenland ontdekt. Dit gebied, zeer geliefd onder de liefhebbers van het "echte" Griekenland heeft de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen.

Met de voltooiing van het super-de-luxe Costa Navarino resort heeft de gehele wijdere regio een enorme toeristische upgrade gehad. De twee golfbannen van Costa Navarino behoren tot de beste van de wereld. Gevolg van deze ontwikkeling is dat binnen een straal van 15 kilometer de bezoeker kan kiezen tussen de charme van een piepklein traditioneel dorpje met stenen huizen waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan en de verwennerij van de spa en culinaire hoogstandjes van een grandioos hotel. Een bijkomend voordeel van dit alles is dat het vliegveld van Kalamata veel meer rechtstreekse vluchten uit het buitenland heeft gekregen. Het gebied is echter zo immens dat er totaal geen sprake is van massatoerisme, zelfs hartje zomer is het overal rustig en gemoedelijk.

Peloponnisos is bij uitstek geschikt om de zomervakanties door te brengen, permanent te wonen of (vanwege het zachte klimaat) te overwinteren. Heel goed bereikbaar per vliegtuig via de luchthavens van Kalamata of Athene. Vanaf  het vliegveld van Athene tot Kalamata is de gehele weg een pas aangelegde gesloten driebaans snelweg, waardoor het schiereiland in twee uur over te steken is. Voor de autoliefhebber is de haven van Patras meerdere malen per dag vanuit Italië bereikbaar door middel van snelle en zeer luxueuze ferryboten.

Dutch