De Grieken

Dutch

De afgelopen periode hebben we veel kunnen lezen over de Grieken. Ze zijn lui, corrupt en ontduiken massaal de belasting. Maar wie zij nu eigenlijk die Grieken? Ik kan alleen maar uit eigen ervaring een antwoord geven op deze vraag. De Grieken die ik ken zijn over het algemeen gastvrij, behulpzaam, vriendelijk, en trots en werken heel hard.  

Ik kan het alleen maar betreuren dat een heel volk wordt veroordeeld om de daden van graaiende rijke en invloedrijke Grieken en een falend systeem. En laten we eerlijk zijn, wij Nederlanders worden toch ook niet graag onder één kam geschoren met graaiende directeuren en corrupte politici.

Genoeg over het onderwerp waar al veel te veel over gezegd en geschreven is. Liever vertel ik over een mooi staaltje behulpzaamheid, wat wij onlangs weer aan den lijve mochten ondervinden. We werden door onze accountant naar het belastingkantoor in Rethymnon gestuurd om mijn nieuwe paspoort te registreren. Onze Anastasia had ons prima uitgelegd op welke afdeling we moesten zijn, maar wij verdwaalden in het grote gebouw. Op een gegeven moment zagen we een kamer met een loket met wachtende mensen. Wij vroegen een wachtende jongeman of wij op de juiste plek waren beland. Niet dus en hij stelde voor om even mee te lopen om ons de weg te wijzen. Dat op zich was al heel erg aardig, maar zijn behulpzaamheid ging nog verder. Op de juiste afdeling beland pakte hij een formulier voor ons en vertelde dat we dit moesten invullen en inleveren bij de balie. Het formulier was helaas geheel in het Grieks en we bedachten dat we maar naar de balie zouden gaan in de hoop dat ze ons zouden helpen het in te vullen. Niet nodig, want de jongeman vertaalde de vragen voor ons in het Engels en vulde het formulier voor ons in, alsof het de normaalste zaak van de wereld was.

De meest gestelde vraag deze dagen is wat wij hier iets merken van de crisis. Wij persoonlijk helemaal niets. De Grieken in onze omgeving behandelen ons nog steeds hetzelfde en houden ons niet verantwoordelijk voor hun ellende. Onze vrienden zijn nog steeds onze vrienden, die we regelmatig moeten afremmen in hun vrijgevigheid. Wij kunnen met onze Nederlandse pinpas nog steeds geld uit de muur halen, wel met schaamrood op de kaken vanwege de restricties die gelden voor de Griekse inwoners. De schappen in de supermarkten waren en zijn goed gevuld en aan benzine is ook geen gebrek. Gelukkig begint langzamerhand duidelijk te worden dat de media, met name een helaas veel gelezen Nederlandse krant, mensen onterecht bang heeft gemaakt. Gelukkig neemt het aantal boekingen naar Griekenland toe, het land kan nu zeker niet zonder de inkomsten van het toerisme.

Grieken zijn niet veranderd, ze zijn nog net zo gastvrij, behulpzaam, vriendelijk en trots als anders. Dus tegen een ieder die aarzelt om op vakantie te gaan en/of een  huis aan te schaffen in Griekenland zeggen wij: gewoon doen. Het leven, de natuur, de kleuren, de geuren en de mensen zijn nergens op aarde mooier dan hier en daar is helemaal niets aan veranderd!