De synergie van Liesbeth List en Theodorakis

Dutch

Een carrière van 40 jaar met vele mooie en intense muzikale momenten, dat is wat Liesbeth List ons nagelaten heeft toen zij woensdag 25 maart op 78-jarige leeftijd overleed. Hits zoals ‘Pastorale’, ‘Laat me’ of ‘Te veel te vaak’ zijn niet meer uit de Nederlandse muziekgeschiedenis weg te denken.

Haar doorbraak kwam in 1962 toen ze door Ramses Shaffy werd ontdekt, met wie ze een jarenlange muzikale samenwerking en vele hits zou hebben. Mikis Theodorakis, de Griekse componist en dirigent, was aanwezig tijdens Shaffy Chantant en had Liesbeth List daar gezien. Hij was zo onder de indruk van haar stem dat hij er in 1967 op aandrong om het album ‘Liesbeth List zingt Theodorakis’ uit te brengen, wat uiteindelijk een enorm platensucces werd. Via de volgende link kunt u dit hele album luisteren en genieten van de mooie stem en interpretatie van Liesbeth List en de prachtige composities van Mikis Theodorakis.

Theodorakis was niet de enige die haar inspireerde; ook heeft ze veel nummers van Jacques Brel vertaald, waarvan ze zelfs in Amerika een CD heeft uitgebracht. Ook met de televisieshow ‘Liesbeth Internationaal’ kreeg ze over de grens veel bekendheid en vooral in Duitsland en België werden haar platen enorm gewaardeerd. Ze heeft onder meer twee Edisons (1969 en 1995) en een Gouden Harp (1997) in ontvangst mogen nemen en heeft twee filmrollen gespeeld.

De foto is de hoes van de LP "Liesbeth List zingt Theodorakis" en die delen we met dank aan de officiele website van Liesbeth List.