Een dubbele Griekse feestdag, 25 maart

Dutch

Op 25 maart 1821 verklaarde Griekenland zich onafhankelijk van het Ottomaanse Rijk en was men, na het Verdrag van Constantinopel in 1832, onderweg naar het moderne Griekenland. Het begin van deze opstand tegen de Turken, die het land meer dan 400 jaar bezet hielden, wordt ieder jaar groots gevierd.


Elk ander jaar zou deze onafhankelijkheidsdag gevierd worden met parades, maar de vieringen voor de 199e verjaardag van deze revolutie zijn door de omstandigheden geannuleerd. Dit jaar leggen de president van de republiek en andere vertegenwoordigers van de regering een krans bij het Graf van de Onbekende Soldaat in Athene; hier worden alle Griekse soldaten herdacht die sneuvelden tijdens conflicten. Als eerbetoon zijn de burgers opgeroepen om de Griekse vlag uit te hangen, waar ook massaal gehoor aan wordt gegeven.


Tegelijkertijd met de onafhankelijkheid vieren de Grieken op 25 maart ook een religieuze feestdag. Men herdenkt de annunciatie, de dag waarop de engel Gabriël aan Maria de blijde boodschap bracht dat zij moeder zou worden van Jezus. 25 maart is de enige uitzondering binnen de 40 dagen durende vastenperiode waarop vis mag worden gegeten. Vanwege de annunciatie werd hier een uitzondering op gemaakt en omdat vroeger niet overal in Griekenland verse vis te krijgen was ontstond de traditie om gezouten kabeljauw met knoflookpuree te eten.