Feesten en partijen, deel 1

Dutch

Vlak na de oplevering van onze woning in Loutra kwam de Griekse overbuurman Zaggi kennis maken. Hij kwam langs met een bosje kruiden en maakte ons duidelijk dat hij ons huis erg mooi vond. Er ontstond een mooie band, ondanks de taalbarrière. Wij spreken nauwelijks Grieks en Zaggi een paar woordjes Engels, maar met goede wil, pen en papier, een woordenboek en handen en voeten komen we een eind. Elke vakantie kwam Zaggi langs om ons te begroeten met groente en fruit uit eigen tuin. Ook maakten we in de loop der jaren kennis met zijn vrouw Maria, schatten van mensen.

Toen wij vorig jaar 14 april in Loutra arriveerden met de bedoeling voor langere tijd te blijven was Zaggi net zo blij als wij. Meteen werden wij uitgenodigd om op 5 mei, het Griekse paasfeest, bij hem en Maria te komen eten. Zeer vereerd namen wij de uitnodiging aan.

Toen het zo ver was en Zaggi ons op 5 mei vroeg in de middag kwam ophalen waren we toch wel een beetje zenuwachtig, omdat wij onbekend waren met de gewoonten. Het was mooi weer en de familie zat buiten op de grote veranda, Maria en een dochter met haar gezin. Gelukkig sprak de dochter een klein beetje Engels, dat maakte het iets gemakkelijker.

In de tuin hing het paasgerecht nog lekker te garen, twee enorme stukken lamsvlees aan een bamboestok geregen, boven een brandende olijfstronk. De bereiding gebeurde op traditionele wijze en het vlees had de hele ochtend gegaard, nadat het vlees de avond ervoor in de kerk door de papas was gezegend. Of het kwam door de zegening, door de bereidingswijze of een combinatie van beiden weet ik niet, maar het was het lekkerste stuk vlees wat ik ooit heb gegeten. Verderop stond een pan met olijfolie boven een brandende olijftak heet te worden, waar de aardappeltjes in werden gebakken.

We namen plaats aan de grote tafel, die gedekt was met een prachtig plastic tafelkleed en verschillende borden. Bij de alle borden lag alleen een vork, met uitzondering van ons bord; daar lag ook een soort aardappelschilmesje bij. Door Maria en de dochter werden schalen met heerlijke salades en pastijen op tafel gezet. Zaggi scheurde met de hand stukken van het gare lamsvlees en dat werd ook op tafel gezet. Geen prachtig gedekte tafel, zoals in Nederland de gewoonte is geworden, maar wel een tafel vol met de heerlijkste gerechten.

Naar mijn idee lag er al genoeg vlees om alle dorpsbewoners te voorzien, maar een vriend van de familie zette er ook nog eens een dergelijke portie erbij, we keken onze ogen uit! Iedereen pakte met de handen stukken vlees van de schaal en at uit het vuistje, dus dat deden wij ook maar. Wat een zaligheid!