Het wonderbaarlijke Tinos

Dutch

Tinos is het 'heilig eiland' van de Cycladen, het eiland van wonderen. Als het spirituele hart van Griekenland staat het bekend om de kerk van Panagia Megalochari, gewijd aan de Maagd Maria, de beschermheilige van Tinos en van heel Griekenland. Volgens de legende werd de kerk gebouwd naar aanleiding van de droom van een lokale non in 1823. Ze werd door de Maagd Maria naar een plaats geleid waar ze een gat groef en een mysterieuze icoon vond die de Maagd Maria biddend afbeeldde. Vandaag de dag is het een van de bekendste bedevaartsoorden van Griekenland: op 15 augustus (Maria Hemelvaart) bezoeken gelovigen massaal deze kerk, waarbij velen van hen de trap vanaf de haven tot de kerk op hun knieën omhoog gaan.

Tinos heeft zo'n 750 kerken, maar het eiland heeft veel meer wonderen te bieden! De 50 actieve traditionele dorpen, grotendeels bestaande uit lokaal marmer, zijn absolute parels om doorheen te lopen. Al dat marmer is ook omgetoverd tot prachtige sculpturen, die u kunt bewonderen in de musea van Tinos. Maar dat is nog niet alles; het eiland heeft zo'n 1000 artistieke duiventillen en deze 'peristeriones' zijn typisch voor het landschap van Tinos. Ze zijn gemaakt van leisteen en kalksteen, en stuk voor stuk een meesterwerk.

Het is niet alleen het 'door de mens gemaakte' dat kan worden bewonderd; Tinos is een fantastische plek voor extreme sports zoals bergbeklimmen, wandelen of genieten van enkele uitstekende stranden zoals Livadia. Dan, na een dag in de natuur, zult u zeker genieten van wat Tinos-kaas, Louza (gerookt vlees) en zoete raki; Griekenland op zijn best! Tinos produceert zelfs het eerste Europese bekroonde bier van Griekenland: Nissos.