Indrukwekkend Athene

Dutch

Op 24 maart vlogen wij vanuit Kreta naar Athene voor een 5-daags bezoek aan de hoofdstad van Griekenland, op slechts een half uurtje vliegen vanaf Heraklion. We hadden op aanraden van Griekse vrienden een hotel geboekt in de gezellige wijk Plaka, met de Acropolis, de grote vlooienmarkt in de wijk Monastiraki en het politieke hart van Griekenland, het Syntagmaplein binnen handbereik. Deze drie plekken wilden wij met name bekijken.

De dag na onze aankomst, 25 maart wordt in Griekenland Onafhankelijkheidsdag gevierd met een vlaggenparade in het hele land en een parade van het leger en diverse hulptroepen als brandweer en politie in Athene vanaf het Syntagmaplein. Hoewel het die ochtend regende wilden we deze kans niet voorbij laten gaan om dit mee te maken. Ondanks de regen stonden er verspreid over enkele kilometers rijen toeschouwers, de meesten uitgerust met de Griekse vlag en een paraplu. Ik had nog nooit zo veel kleuren en modellen paraplu’s gezien. We hadden het nationalistisch gevoel van de Grieken ver onderschat. We konden slechts een glimp opvangen van de parade tussen de hoofden en paraplu’s door, maar het geheel was wel indrukwekkend.

Plaka ligt aan de noordkant van de Acropolis en vanaf vrijwel elk punt in de wijk zie je de Acropolis, vooral in de avond geeft dat prachtige plaatjes. Hoe romantisch is het om vanaf het terras van een taverna, onder het genot van een hapje en een drankje, de verlichte Acropolis te aanschouwen. Plaka heeft sowieso een fantastische sfeer. Overblijfselen uit de oudheid, ruïnes, gerestaureerde herenhuizen en een enkel modern gebouw staan door elkaar heen. Dat geeft misschien een rommelige indruk, maar wat ons betreft straalt het vooral sfeer en gezelligheid uit. Je kan er ook zo rustig lopen, omdat auto’s worden geweerd.

De grote vlooienmarkt en het Monastirakiplein waren ook zeker de moeite van een bezoek waard. Het grote plein is een ontmoetingsplek voor jong en oud en  is vooral met mooi weer erg druk en gezellig. De vlooienmarkt is ook erg leuk om te bezoeken. Een keur aan antiek en curiosa staat hier uitgestald en je ziet veel mensen bezig met het opknappen van oude meubeltjes.

Uiteraard brachten we tijdens ons verblijf ook een bezoek aan de Acropolis, de op 156 meter hoog gelegen historische kern van de stad. Heel erg indrukwekkend en beslist de moeite waard, wel jammer dat heel veel mensen er zo over denken. Hoewel we vroeg waren was het al behoorlijk druk. Natuurlijk werd er driftig op los gefotografeerd door de talrijke bezoekers, maar opvallend was dat de meest gemaakte foto een selfie is. Kennelijk is een foto van jezelf met het Parthenon op de achtergrond erg boeiend. Grappig om te zien hoe men voor een telefoon met speciale standaard gekke gezichten staat te trekken.

Het hoogtepunt van ons bezoek kwam voor mij de ochtend van de dag van vertrek. In een prachtig gerestaureerd oud pand achter ons hotel bezochten wij een echte H & M winkel. Terwijl ik leuke kleding uitzocht en paste kon Ruud zich vergapen aan het prachtige pand, zo was het voor beiden een geslaagd bezoek.

Wij kijken terug op een enorm geslaagde stedentrip. Athene heeft op ons een onuitwisbare indruk gemaakt. Van oudheden tot moderne architectuur en van vlooienmarkt tot winkels met kleding van beroemde couturiers en alles daar tussenin zie je op korte afstand bij elkaar. De trip was absoluut de moeite waard en is zeker voor herhaling vatbaar.

Na dit positieve verhaal over Athene wil ik de volgende persoonlijke noot nog kwijt. In elke grote stad zie je daklozen en mensen die om geld vragen, zo ook in Athene. Wat het verschil maakt met de Nederlandse grote steden is het aantal bejaarde en/of hulpbehoevende mensen die onder een stukje plastic leven en bedelend langs de weg zitten. We hebben met eigen ogen gezien dat een oude invalide man een kwartier bezig was om zich uit zijn plastic hutje in zijn rolstoel te hijsen. Hij ging op de hoek van de straat zitten en kreeg een stuk brood door iemand toegestopt. Opvallend genoeg keek hij niet eens ongelukkig of ontevreden. We hebben het hier wel over een mede-inwoner van een Europese lidstaat en ik schaamde me diep.