Net iets anders

Dutch

Op 16 april 2013 vertrokken wij met een enkeltje naar Kreta. In de loop der jaren hadden wij al veel spullen naar ons optrekje onder de zon verhuisd, dus met weinig bagage kwamen wij daar aan. Het gevoel van thuiskomen was sterker dan voorafgaande jaren. Het idee dat we vrij waren om te komen en gaan stond ons wel aan.

We werden heel hartelijk ontvangen door onze Griekse buurman, die we in de loop der jaren hadden leren kennen. Hij was nog blijer dan wij en nodigde ons meteen uit om met Pasen bij hem en zijn gezin te komen eten. Er brak een drukke periode aan, waarin we veel zaken moesten regelen, maar we genoten volop van ieder moment. Alles gaat hier net anders dan in Nederland. Dat is heel spannend, maar maakt beslist deel uit van het inburgeren hier, maar is vooral heel leuk en avontuurlijk. Je moet er vooral voor open staan en bepaalde gebruiken loslaten om niet in de Hollandse stress te schieten.

Wat meteen opvalt is de andere manier van omgang bij bedrijven en winkels. We hebben ondervonden dat het niet gewoon is om direct te vertellen waar je voor komt. Je begint met wat luchtige praat, om pas daarna tot zaken te komen. Zo dus ook bij Kostas van het tuincentrum, om één voorbeeld te noemen. Als we daar binnenstappen wordt er eerst wederzijds geïnformeerd hoe het gaat, hoe het met de familie gaat en wat het weer doet. Ook wordt het op prijs gesteld als we dit gesprekje aan zijn grote tafel hebben, onder het genot van een bekertje raki en een olijfje. Het maakt dan niet uit of het 11 uur ’s ochtends is of welk tijdstip dan ook. In Nederland wordt informeren naar de familie van de verkoper gezien als bemoeizucht en een glaasje jenever wordt ook niet aangeboden.

Het maken van zakelijke afspraken gaat ook anders. Je maakt een afspraak voor het leveren van spullen of het verlenen van diensten. Hier betekent het niet dat op het afgesproken tijdstip geleverd wordt, maar dat vanaf dan het wachten begint. Het kan zomaar later op de dag worden of zelfs dagen later worden. Er kan immers altijd iets tussen komen. Als je dat eenmaal weet, dan raak je niet in de stress als er niemand verschijnt op de afspraak. Soms gaat het ook sneller dan je denkt. Omdat wij van plan waren om te overwinteren op Kreta moest er hout besteld worden voor de kachel. Op een mooie hete dag in mei togen wij naar de leverancier van stookhout om een ton hout te bestellen. Dat zou binnenkort bezorgd worden werd ons verteld, afwachten dus. Wij waren net thuis toen er een vrachtwagen naast ons hek stilstond. Voor we beseften wat er gebeurde werd het stookhout over het hek onze tuin in gegooid.

Wij zijn inmiddels gewend aan deze gewoonten en het bevalt ons prima zo. De manier van omgaan met elkaar is een stuk prettiger, persoonlijker en minder dwingend.