Seizoenen

Dutch

Als eind oktober de meeste toeristen van het eiland zijn verdwenen verandert het dagelijkse leven drastisch. Beneden aan de kust sluiten de toeristenwinkels en de meeste taverna’s hun deuren. De rolluiken van de winkels gaan naar beneden en de terrassen van de taverna’s worden leeggemaakt en de meubeltjes opgeslagen. De ligbedden en parasols verdwijnen van de stranden en ook de strandtenten gaan dicht. Dit alles geeft een verlaten indruk, maar wel heerlijk rustig. De hordes toeristen en huurauto’s  maken plaats voor de kudde schapen, die je nu weer met regelmaat tegenkomt. Met de rondtrekkende kudden schapen, loslopende kippen en af en toe een geit langs ons huis, lijkt het of we op een kinderboerderij wonen. De netten worden onder de olijfbomen gelegd ter voorbereiding op het oogsten binnenkort. Regelmatig zien we grote rookpluimen van het verbranden van het tuinafval.

Ook vindt er een verandering plaats in het gedrag van de lokale bevolking. Mensen zijn een stuk relaxter en meer geïnteresseerd in ons als buitenlander. Als je vertelt dat je de winter gaat doorbrengen op Kreta dan kan je niet veel verkeerd meer doen. Het is ook grappig hoe hier over jaargetijden wordt gedacht. Ik heb nog nooit een Griek horen praten over voor- of najaar, alleen zomer en winter bestaan hier. Toen half oktober het weer tijdelijk omsloeg, harde wind en regen, werd er gesproken over de winter, die dit jaar wel erg vroeg begonnen was. Men wenst hier elkaar ook een fijne winter.

Hoewel het toeristenseizoen een heleboel gezelligheid brengt vinden wij deze tijd van het jaar ook heerlijk. Bij ons in de buurt is het rustig en een soort uitgestorven, maar in Rethymnon blijft het gezellig druk. Dus mocht de stilte ons aanvliegen dan zoeken we gewoon de drukte van de stad op. Alles wordt al weer mooi groen en de temperatuur is perfect voor een lange wandeling. Voor ons heeft elk seizoen zijn charme, zomer en winter, toeristenseizoen of niet.

Hier wenst men elkaar “kaló cheimóna”, een goede winter, dus bij deze iedereen een fijne winter gewenst!