Van winterjacks tot strandkleding

Dutch

Het is weer april en dat is verreweg mijn favoriete maand van het jaar. Daar zijn tal van redenen voor, maar vooral omdat april het begin van de zomer betekent.

April is de maand waar wij elk jaar naar uit kijken, maar dit jaar wel in het bijzonder. De winter was dan ook extreem streng, nat en koud. Er is zelfs een enorm pak sneeuw gevallen! Dat is hier in de bergen normaal, maar ca. 25 cm sneeuw aan de kust is héél uitzonderlijk. Ik keek dan ook mijn ogen uit toen ik op een zondagochtend in januari de gordijnen opendeed en de bladen van onze palmbomen op de grond zag liggen, gebukt onder een dik pak sneeuw. Hoezo overwinteren op Kreta?

Ook is april de maand waarin de Grieken zich langzamerhand gaan voorbereiden op het toeristenseizoen. In de winter gebeurt er vrij weinig, maar in april wordt er keihard geklust en geschilderd om op tijd klaar te zijn voor de stroom toeristen die het eiland komen bezoeken. Met uitzondering van de stad is het aan de kust geheel uitgestorven ‘s winters, maar in april zijn er weer wat tekenen van leven en gaandeweg de maand zien we de ene na de andere toeristenwinkel en taverna aan de kust opengaan. We hebben ook al wat toeristen gespot, herkenbaar aan de korte broek. Zo grappig, je ziet mensen nu een verscheidenheid aan kleding dragen, van winterjas tot strandjurk.  De Grieken dragen nog steeds lange broeken en dikke winterjassen, want ja, het is pas april en best nog ‘fris’. We hebben zelfs al wat toeristen gespot die in de winkelstraat van Platanes met ontbloot bovenlijf lopen. Iets wat ik nooit begrepen heb hoor en ik ben benieuwd of ze thuis ook zo schaars gekleed gaan winkelen als de temperatuur boven de 20 graden komt.

De natuur is op z’n mooist in april. Alles is nog groen en fris, in de bermen staat alles in bloei en de bomen staan volop in de bloesem. De temperatuur is ook heel aangenaam en het is niet erg als er af en toe een buitje valt, ook dat hoort bij april.

April betekent voor mij het begin: de natuur, de gezellige drukte aan de kust, het bezoek uit Nederland en nog een heerlijke lange periode van buiten leven in het verschiet. Dat het maar een lange en gezellige zomer mag worden.